När kunderna och gästerna säjer sitt! ☺️❤

Hallå Lund 26e Oktober 2016 Vinnare av fototävling

img_3158

Hallå Lund Reportage 19e Oktober 2016

hallalund

Hallå Lund 24e September 2016

img_1934

Visit Lund, Sydsvenskan, Ystad Allehanda, Helsingborgs Dagblad och Landskrona Posten 23e September 2016, 3e plats i Excellent Service Awards 1016

Lunds Handelsförening 8e September 2016

img_0979

Tidningen Glutenfritt 4e Maj 2016

Foto i tidningen av Jade Jonsson och Sara Johnsson

Lundapodden 2016

Enterprise Magazine Mars 2016

Vinnare av Handelsföreningens Instagram pris och stor exponering i Hallå Lund!

9e Oktober 2015
Ett Entreprenörskaps Porträtt
-Intervju av Lunds Tekniska Högskola

En unik entreprenör
Sara Johnsson har vuxit upp med att aldrig kunna ta en smörgås eller en kaka på ett café. Som allergiker är utbudet väldigt begränsat, och det lilla som finns är sällan särskilt lockande. Detta gav henne idén till att starta Rosie’s Cakes and Tea, ett litet allergivänligt café i centrala Lund där alla bakverk är gluten- och mjölkfria. I framtiden hoppas hon kunna vidareutveckla sin verksamhet och så småningom öppna fler caféer utanför Sveriges gränser.
Sara har alltid tyckt om att baka och började baka med sin mormor redan som liten, men att hon skulle öppna ett eget café var aldrig någon självklarhet. När hon var yngre ville hon bli veterinär, men när det var dags att välja utbildning föll valet på kläddesign. Det kändes dock inte som någon framtidsbransch, så hon bestämde sig för att flytta till England och studera engelska. Efter sex år gick flyttlasset tillbaka till Sverige, och Sara har sedan dess hunnit med att utbilda sig till personlig tränare samt att jobba som chef på Espresso House, som butiksbiträde på Press Stop och som receptionist på idrottsanläggningen Högevall i Lund. Under dessa år lade Sara aldrig bakningen på hyllan, utan började experimentera i köket och baka till olika tillställningar. Hennes bakverk blev så populära att hon började få beställningar av vänner och bekanta och det tog fart på riktigt när Friskis & Svettis för några år sedan frågade om hon ville baka till image ett av deras årliga evenemang. Därifrån fortsatte det med att kaffebaren LoveCoffee i Lund började sälja hennes bakverk, något som gav Sara gratis reklam och feedback samtidigt som hon blev medveten om den stora efterfrågan som fanns på allergivänliga bakverk.
När Sara kände att det dåvarande jobbet inte var helt rätt och det inte fanns något annat som lockade, bestämde hon sig för att ta steget och skapa sig ett nytt jobb i form av ett eget företag. Då Sara är uppväxt i en släkt med många entreprenörer kändes detta steg naturligt för henne.
– Jag har vuxit upp i den här arbetsformen och i hur man driver eget, berättar hon. Dessutom lockades jag av det arbetsliv som ett eget företag medför och att göra det jag tycker bäst om; att baka.
Att kunna styra sitt eget liv var också en viktig drivkraft. Enligt en undersökning från Företagarna (2012) är det just att styra sin egen tid och att göra något man tycker om som är de vanligaste drivkrafterna till att starta ett eget företag, och med facit i hand ser Sara bara fördelar med att driva ett eget café jämfört med att vara chef för ett café i en större kedja.
En lovande start
Sara registrerade företaget Rosie’s Cakes and Tea som en enskild firma, men när caféet växte oväntat fort bestämde hon sig för att bilda ett aktiebolag med namnet R Cakes and Tea AB, eftersom det är mindre riskfyllt för Saras privata ekonomi. Att starta företaget var svårare än hon hade trott. Enligt henne är det mycket viktigt att få kontakt med rätt personer i uppstarten. Sara fick själv stor hjälp av Miljönämnden och Lundafastigheter, och hon nämner andra stöttepelare som också har egna företag, bland andra Daniel Remheden på LoveCoffee och Peter Kubicek på Abrick Macaronn. – Vad det än gäller så finns alltid både Peter och Danne bara ett sms bort, och Lundafastigheter ställer alltid upp och hjälper. Sara samarbetar också med en annan ung entreprenör, Simon Bring på Sultan-Kaffe. Samarbetet har bland annat resulterat i att han har tagit fram en sorts kaffe som bara finns att köpa på Rosie ́s.
I samband med uppstarten var det svårt att hitta rätt lokal. Det var viktigt för Sara att den skulle passa med temat hon tänkt för caféet, engelskt och gammaldags. Det dröjde tre år innan hon hittade rätt, men därefter gick allting väldigt fort och en och en halv vecka senare var kontraktet påskrivet. Det första hon fick göra var att renovera lokalen. Därefter krävdes ett flertal stora investeringar för att kunna starta verksamheten, bland annat inköp av kylar, frysar och bakutrustning. Bankerna trodde dock inte på Saras idé och beviljade henne inget lån. Hon fick heller inget bidrag till företagsstarten från Arbetsförmedlingen, då hon valde att säga upp sig från sitt tidigare jobb i samband med caféöppnandet. Därför blev hon tvungen att ta alla pengar som behövdes från sina egna besparingar. Sara kände sig emellertid säker på sin idé; hon visste att det fanns en efterfrågan på hennes bakverk. Redan under renoveringen stötte hon dessutom på ett stort intresse för den blivande verksamheten. Flera kunder knackade på och frågade när hon skulle öppna. – När jag öppnade dörren den 31:a januari i år kom kunder in direkt, berättar Sara. Jag har ett tiotal stamgäster som har kommit varje vecka sedan dess, och totalt har jag nog runt 50 stycken som jag känner vid både namn och te- och kaffesmak. De tittar in flera gånger i veckan.

Hårt arbete
I snitt jobbar Sara 13 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Hon försöker se till att vila åtminstone en dag i veckan och för att kunna spendera tid med sin dotter. För att orka med det höga tempot försöker hon dessutom klämma in någon form av träning varje dag för att må bra och vara pigg. Eftersom hon jobbar så mycket krävs det också en bra planering för att få verksamheten att gå ihop. Hon börjar till exempel varje dag med att baka, en process som underlättas av förberedelser hon gjort dagen innan. Oftast har hon bestämt innan vilka bakverk som ska säljas varje dag, som till exempel scones varje onsdag, fredag och lördag, men ibland bakar hon helt enkelt det hon känner för.
– Jag freestylar helt och hållet och utgår aldrig från någon annans recept. Jag tycker om variation och lite överraskningar Det ska finnas ett basutbud men även nya goda saker, och många av storfavoriterna, till exempel sconesen, har kommit till genom att jag har testat mig fram, säger Sara. De bakverk som blir favoriter hos kunderna hoppas hon kunna sammanställa i en bakbok någon gång i framtiden.
Det hårda arbetet har visserligen gett resultat, men Sara hade aldrig klarat det utan stort stöd från vänner och familj. Hon nämner särskilt sin mamma, som tar hand om hennes fyraåriga dotter när hon behöver jobba mycket.
– Det är inte lätt att vara ensam, men om man drömmer om och brinner för något kan man alltid hitta vägar runt problemen, menar Sara. Min dotter är ofta med mig och många av mina stamkunder har lärt känna henne också. Det är viktigt för mig att dela med mig och vara personlig, och Rosie’s bygger på detta. Namnet på caféet är till exempel min dotters namn, och det finns en tanke bakom det.
Enligt Sara har det gått väldigt bra för företaget sedan uppstarten. Det enda problemet hon kan komma på är att kundernas barnvagnar inte får plats i caféet. De måste istället låsas fast på gatan utanför, vilket Sara informerade om i ett inlägg på Facebook. Inlägget skapade en debatt och fick över 7 000 visningar, något som Sara ser på som bra marknadsföring snarare än ett problem.
Hon använder även Facebook dagligen för att komma i kontakt med sina kunder. Sara har alltid ogillat sociala medier i privat bruk, men hon har upptäckt de många och enkla fördelarna de ger i marknadsföringssammanhang. Till exempel kan hon använda sociala medier för att öka de beställningar som hon tar emot genom sin caféverksamhet.
– Jag kan skriva en påminnelse på Facebook sent på kvällen och det börjar direkt plinga i mobilen. Utan inlägget hade det inte hänt någonting alls, berättar Sara. Hon brukar också lägga upp “Dagens kaka” på Instagram, vilket resulterar i bra och gratis reklam då kunder frågar efter just denna speciella kaka under dagen.

Konkurrensbefriad
För Sara är det viktigt att caféet ska vara attraktivt för alla typer av gäster. Primärt lockar hon kunder genom sin allergivänliga bakning men hon satsar också på att sälja unika drycker. Tidigare hade hon te och kaffe från LoveCoffee, men hon ville erbjuda något unikt. Det viktigaste var att inte sälja samma teer som den närliggande konkurrenten Tehuset, så hon tog kontakt med temärket Whittard of Chelsea i England och är nu exklusiv återförsäljare av deras produkter. På frågan om hon känner sig hotad av konkurrenter svarar hon därför nej, inte det minsta.
– Jag är en unik person. Jag samlar på unika vänner och unika ting, berättar hon. De jag väljer att ha nära mig är alla drivande och egna, och de brinner för sina produkter och utför ett gediget hantverk. Vi är unga men vi anammar kvalitén, glädjen och kärleken man la ner i sina hantverk förr. Det kräver en viss form av person för att finna lyckan i att göra det, och allt detta resulterar i en kärleksfull och lyxig produkt som många konsumenter gärna köper.
Förutom de speciella produkterna väljer vissa kunder Rosie’s för att det är just Sara som står bakom disken och hon värderar relationerna med kunderna högt.
– Idag har jag för mycket att göra, men det är svårt att hitta någon som kan hjälpa mig. Det måste vara rätt person, någon som är lik mig och som dessutom har kunnighet i allergivänliga produkter, bakning, kaffe och te.

Stora drömmar
I framtiden önskar Sara expandera sitt café – men bara till viss del. Hon vill inte bli någon stor kedja, utan vill snarare behålla sitt unika koncept för Rosie’s. Istället för att hålla sig inom Sverige skulle hon dessutom vilja expandera nedåt i Europa, och hon har redan fått förfrågan om att öppna ett café i England samtidigt som hon nämner både Frankrike och Italien som drömmål. Att nyföretagare på detta sätt överväger att expandera utomlands redan från starten är något som på senare tid har blivit allt vanligare, enligt undersökningen från Företagarna (2012). Den anger också att 23 procent av de företag som startade under 2010-talet redan har kunder utanför Sverige, vilket tyder på att Saras dröm inte är någon omöjlighet.
Sara har också funderat på att starta en annan del av Rosie’s. Vänner och kunder har föreslagit att det skulle kunna utökas med någon form av mat, men Sara har lite andra tankar och idéer. Hon poängterar dock vikten av att inte expandera för fort. Det har bara gått ett drygt halvår sedan uppstarten, och hon inser vikten av att kunna landa i och få kontroll över det café som redan finns innan hon tänker för mycket framåt.
– Jag vill behålla kontrollen över verksamheten. Det är livsfarligt att bli för stor.
Referenser:
Företagarna (2012). Det nya företagandet – Drivkrafterna och människorna bakom företag startade på 2 000-talet. (Elektronisk)

Tillgänglig: <http://www.foretagarna.se/contentassets/a6dd9dc232aa47eebfddefa4e9b1c431/detny aforetagandet.pdf> (2015-09-29)

Intervju och artikel gjord av Joar Åberg, Anne Lind, Maria Nylander och Hugo Jernberg på Lunds Tekniska Högskola

Det lönar sig att fota när man fikar! En av mina underbara gästers foton från cafeet vann HallåLunds fototävling i December 2015.

Det Nederländska Magasinet LEEF! Gjorde ett reportage om Lund under sommaren 2015.

Intervju med LundCity Juni 2015

http://www.lundcity.se/rosies-cakes-and-teas/

Rosie´s Cakes and Tea
På Rosie´s Cakes & Tea serveras fantastiska hembakade kakor som är helt och hållet fria från gluten, vetestärkelse, havre och mjölkprotein. Det finns även bakverk som inte har tillsatt socker, en del är äggfritt och annat även raw. Utbudet varierar efter säsong och inspiration. I så stor utsträckning som det går används råvaror som är ekologiska, krav-märkta, fair trade och gärna närproducerade. Kaffet kommer från lokala små rosterier som Sultan-Kaffe och LoveCoffee Roasters och Rosie´s samarbetar med Abrick Macaronn. ”Vi är ett gäng unga företagare där vi alla gör våra hantverk med kärlek, glädje och kunskap och vi delar och stöttar varandra vilket ger unika produkter med hög kvalitet och med en härlig känsla”.

Inspirationen kommer från klassiskt brittiskt Afternoon Tea där man avnjuter härliga bakverk och väljer teer från en meny i en mysig hemtrevlig omgivning. ”Jag ville ha fåtöljer och soffor i mitt café! Och tekoppar! Det ska vara en njutning och avslappnande att dricka te!” På Afternoon Tea sittningarna ingår snittar, scones och kakor och allt serveras på vintage-porslin och vita dukar för en riktigt härlig upplevelse. Givetvis är allt gluten- och mjölkfritt.

Rosie’s är återförsäljare av det engelska temärket Whittard of Chelsea vilket kommer utökas med fler produkter under hösten; paketerade teer och kakor, vykort, drycker och andra engelska produkter i markplan och fler sittplatser med soffor och fåtöljer på källarplan. En stor produkt är även den engelska Lemonaden från Fentimans som är väldigt omtyckt.

Allting är fritt från vetestärkelse, mjölkprotein och animaliska produkter, och är skapat med stor noggrannhet och kunskap. Sara är själv allergiker och har gjort en unik hållbar miljö som är helt glutenfri och är en trygghet för kunder med allergier. Men allting passar likväl en helt vanlig person utan allergier. På beställning går det även att köpa glutenfria bröd. ”Jag vill inte tumma på kvalité! Glutenfritt ska vara nybakat! Allra godast då. Därför fryser jag inte bröd eller bakar upp mängder. Utan när brödet hämtas är exklusiviteten att det är alldeles nybakat. Det går även att boka in sig på slutna Tea parties om man vill fira födelsedag, möhippan eller kanske barnkalas på Rosie’s.

Saluhallens nyhetsbrev 2015-05-28

IMG_0557

Virginia Kust blogg 2015-06-21

http://kustenarklar.wix.com/virginiakust#!AFTERNOON-TEA/crmo/5582dbd00cf2c5a6c8fab12e

Namnlöst 2

Sydsvenskan 2015-06-22

http://www.sydsvenskan.se/lund/tehus-utokar-med-servering-i-kallaren/

Namnlöst 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s